Timo Jansson KULTAA Pyeongchangista

30.7.2019 klo 20KULTAA KULTAA KULTAA SUOMELLE LOHJALLE ESPOOLLE TIMOLLE

Fist Power Breaking (Nyrkillä tiiliä alaspäin) kovatasoisesta kisasta kultaa Suomeen Lohjalaiselle (syntyjään Vaasasta) Timo Janssonille Etelä-Korean Pyeongchangin Olympiakylässä 30.07.2019.

Maailman isoin Taekwondotapahtuma WTA ja Kukkiwonin eli maailman Taekwondon kattojärjestöjen järjestämänä World Taekwondo Hanmadang Championship. Paikkana Pyeongchang. Kilpailuaika 26.7.2019 - 30.07.2019. Timon Finaali ja loppuseremonia 30.7.2019.

Mukana tällä kertaa 57 eri maata, 4798 kilpailijaa ja kisaosallistumisia yli 7100, Yleisömääräarvio 30-50 000 näiden 6 päivien aikana. Kilpailutapahtuma saa julkisuutta paljon mm TVt, Radiot, Lehdet ja on eri maiden kuvaajia, alku-ja loppuseremoniat täysin Olympiatyyliin.  Paikkana siis Pyeongchangin talvi Olympiakylä 2018. Upeasti tehty paikka ja jälkihyödynnetty hyvin. Tapahtuma on erittäin suosittu maailmalla ja varsinkin Kiinassa josta yksistään tuli kilpailijoita yli 300. Suomesta oli mukana kisassa vain 1 osallistuja Espoo Taekwondo Academyn Timo Jansson. 

Fist Power Breaking KULTA kisan kulku

Karsinnat sunnuntaina 28.7.2019.

Timon sarjassa 17 rohkeaa ja oman maan parasta S3 sarjan taekwondokaa nyrkillä alaspäin murskaajaa mukana.

”Karsinnoissa ajattelin ottaa rauhallisemmin, koska satutin oikean käden vajaa 2vkoa Korean salilla treeneissä. (Sain rystyseen ison patin jota hoidin kisoihin asti hyvin). Valitsin tiilimääräksi 12 edellisen vuoden ajatuksen ja Hopea mitalini kokemuksen mukaan. Löin aika rennosti ja tulos 7 tiiltä, huh nyt sitten jännitystä pääsenkö edes jatkoon. Paras karsinnoissa löi 11, joten kaukana ollaan”. Timo pääsi toisex viimeisenä jatkoon. ”Huh huh, nyt oli täpärällä eli arkailu/säästely meinas tehdä tepposet” tuumii Timo ja jatkoi heti ”Rystynen tuntui ok, joten kaikki peliin finaaliin”.

Finaalissa 10 parasta 30.7.2019.

Maanantai-tiistai välinen yö Timo nukkui vähän niinnäin ja aamulla lähtö aikaisin kisapaikalle joka oli 5km päässä. ”Jaahas, nyt pitää kyllä ottaa taxi, muuten ollaan kävelty Taekwondoperheen (Vaimo Kirsin ja poika Jonathan) kanssa joka päivä kisoihin, perhe joka on samalla tukenut, coutsannut, kuvannut ja hoidellut muutenkin asioitani täällä minun kisatessa. Valmentaja pitäisi olla oikeasti, sanoivat jo kisajärjestäjät ilmoittautumisessa. ”Joo olihan noita valkkuja muilla, mutta minä olen taapertanut ja vienyt yksin eteenpäin tätä murskausta ihan jo rakkaudesta lajiin ja samallahan tuossa perhe pääsee reissuun ja treenaan, joten no hätä. En oikein arvannut että tästä ihan näin paljon menestystä, tunnettuutta ym maailmalla tulee” hymyilee Timo.
”Muut jäi hotelliin tunnin pitemmäx, mä lähdin jo ilmoittautumaan, ajattelemaan määrää ja lopputreenit/venyttelyt ym. Päätin laittaa 14 tiiltä eli 2 enemmän kuin normaalisti!.

Tiilet laitettu minuutissa, ei sakkoa. Sitten istumaan ja 5 ekaa lavalle, Timo oli tokana lavalla käännetyssä järjestyksessä.

Kiinalainen Jian-Hua Wang aloitti, hän oli laittanut 12 tiiltä ja wau hän löi koko laittamansa nipun, hyvä oli ja tosi kova aloitus finaaliin. ”Löimme Wangin kanssa nyrkit yhteen alussa ja toivotimme toisillemme onnea, tunsin hänet jo viime kisasta ja hänestä on tullut hyvä tuttuni”, kertoi Timo.

”Mun vuoro toisena, sydän jyskytti, keskityin kuitenkin tiili läjään ja mietin omaa tekniikkaani vielä mielessäni läpi. Päätin hypätä, jotta saan loput hyödyt irti siitäkin, Oukei Kihap ja käsky aloittaa, nyt on 20 sek aikaa, menin kasan päälle ja käsi alas aloitusasentoon (ei saa yhtään osua tiiliin muuten diskaus) tein 4 harjoituslyöntiä ja viidennellä löin niin lujaa kuin vain pystyin läjää alaspäin, tuntui että meni hyvin, tuomari tsekkas vieressä tosi tarkkaan ettei tullut virheitä”. Kaikki ok YES 12 alas. Nyt ollaan kärjessä ja tiesin että tuo voi riittää jopa mitalisijaan. 8 jäljellä huuh 3 meiän ryhmästä ja 5 tokan ryhmän kilpailijaa. Kolmas lyöjä Australian Cheuk Hung Chiang oli laittanut hirveän ison pinon 16, mutta epäonnistui ja sai vain 7.

Neljäntenä lyömään Iranilainen Seyed Ayoub Mousavi hänen 13 tiilestä meni 9 rikki ja tällä hetkellä kolmanneksi kisassa. Viides lyöjä toinen Iranilainen Masood Talaei 14 tiiltä ja lyönti ohjautui sivuun ja kasasta siksi vain 5 rikki. Eka ryhmä komennettiin ylös istumasta, kumarrukset ja toinen ryhmä paikalle laittamaan omaa nippuaan kuntoon.

Katsoin missä perhe on ja otin laukun mukaan, hörppäsin vettä ja lähdin pois rauhoittumaan ja en halunnut seurata kisaa kuin vasta viimeisen lyöjän tilanteen joka oli viime vuonna pronssilla.

Kasat valmiita ja 6:s lyöjä oli Puolalainen Cheol in Kang jolla 11 nippu ja epäonnistui ja sai 3.

Seitsemäs lyöjä oli Ranskalainen Dendrael Fabien jolla hyvä tekniikka sai 12 läjästä 8 rikki.

Kahdeksas maansa edustaja oli Czech Republicin Younjae Lee, keskeytti oli loukkaantunut.

Tilalle Espanjan Seung Han Jan Shin jolla 13 nipusta meni mäsäksi 7 tiiltä. Kaksi enää jäljellä joten yes pronssimitali varmistui juuri. Olin reunoilla ja luokseni tultiin ja selfieitä otettiin ja kerrottiin että You gonna win that. Sanoin että “ no wait, there is a two great man left”. Toiseksi viimeisenä 14 tiili läjänsä luo varman oloisena asteli Morocco El Mostafa Ouaqqa ja epäonnistui kun suoritti lyönnin yliajalla, mutta sai 7 josta miinustettiin 1 eli tulos 6.

Viimeisenä kaveri Australiasta, Ronald George John Bergan (viime vuoden pronssimitalisti) joka oli lyönyt 11 karsinnoissa ja uhkui muutenkin itsevarmuutta osoittamalla sen myös kaikille joka paikassa, hän oli laittanut läjään 15kpl tiiltä, joten ”huh nyt katson tämän” sanoi Timo, mitä ihmettä hän epäonnistui, nyrkki tärähti ja jotenkin pomppasi kummallisesti, tulokseksi 6 vain.

Mitäs tämä tarkoittaa, hymy levisi suulleni ja porukkaa tuli ympärilleni, onnitteluja joka puolelta, kuvia, kuvaajia, kättelyjä, TV kuvaajia ja kaikenlaista muuta STAFF henkilökuntaa. Suomenlipun sain kaivettua laukusta ja siinä vielä ei julkistettua voittoa vähän jo maisteltiin. Sitten tuli ohjaus seromonia ja palkintojenjako paikkaan, no kultaa tuli ja vielä ennätystuloksella 12 tiiltä 14:sta. Mitalisijoista tänne tultiin taistelemaan, vaikka en ihan uskonut muutama viikko sitten käsivamman takia sen olevan enää mahdollista. En oikein ymmärtänyt ja uskonut koko tilannetta, joka aika tunteikas oli muutenkin.

9Dan Mestari Sim Pan onnitteli ja minä onnittelin häntä poomsaen (liikesarja) hopeasta, kiitoksia energiapatukoista Sim :-) .

Moni kyseli Suomesta ja kaikki ajatteli että siellä on hyr hyr kylmä ja nyt voin viedä lämmön takas Suomeen ja osoitti Kultamitskua ?

Herroilta Kukkiwonilta, ja WTAlta terveiset Suomen federatioon ja onnittelut Suomeen

Kahteen lajiin vain sai osallistua, viime vuonna Timolla oli Knife hand breaking. ”Hmm nyt halusin kokeilla jotain uutta ja valitsin nopeusmurskauksen”.

Toinen kisalaji Timolla oli Speed Breaking eli nopeusmurskaus
Speed Breaking: 31 osallistujaa 26.7 ja finaali (10 hlöä) 27.7

Timon tulos DISKAUS, syy jalka liikkui osittain pois muovineliöltä. Tätä moni ihmetteli, myös pari Mestaria. Koska sivuliikkeessä voima/liike haetaan jalasta asti, eikä pidetä jalkoja ns liimattuna maahan. ”Speed Breakingissä heilahti oikea (taaempi) jalkani irti 20x20 muovineliöltä pois ja tuli diskaus. Nopeus olisi kyllä riittänyt hyvin finaaliin, ei voi mitään tämä on herkkä laji ja jokaisessa osa-alueessa pitää onnistua murskauksessa, muuten voi mennä pilalle koko lyönti ja niitä on mm tarkkuus, nopeus, voima, tekniikka, luuston ja ruumiinrakenteen sopivuus, tahtotila eli pääkoppa, käden asento osumakohdassa, suuntaus osuman jälkeen, loppuasento ja kropan hyödyntäminen, virheiden minimointi ym ei tämä ole pelkkää lyömistä alas”, sanoo Timo 

”Olen aika rikki, käsi rikki ja väsynyt. Nyt lomailua perheen kanssa Etelä Korean Busanissa ja sen jälkeen Japaniin tutustumaan maahan, Martial arts lajeihin ja muuhun” kertoo Janssonit.

Kiitoksia Perheelle, muutamalle pienelle tukijalle Lohjan Liikuntakeskus ja Ismet Ravintola Lohjalla, Espoon TKD Academy porukalle, ITF Sonkal Veikkolalle, joka vahingossa ohjasi minut murskaukseen, Mudo Ruotsiin, Lohjaan sekä Vanhemmilleni jotka aina on uskoneet meikäläiseen ja lopuksi kaikille TKD harrastajille.

Mottoja: jaksaa jaksaa!

Kotiin palataan 1.9 Seoulista, joten siihen asti tarvii mitalijuhlia odotella Suomessa, kertoo Jonathan 18V perheen poika ja isä Timo naureskellen.